PROSTE ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA SIĘ
Zachowuj te proste zasady, a będziesz zdrowsza.
1. Zjadaj minimum 4 nie za duże objętościowo, różnorodne posiłki dziennie.
2. Przerwa między posiłkami nie powinna przekraczać 4 godzin.
3. Pij minimum 1,5 litra płynów dziennie.
4. Słodycze czy inne produkty kaloryczne spożywaj jak najrzadziej.
5. Produkty z pełnego ziarna zjadaj przynajmniej 5 razy dziennie. Dodadzą Ci energii.
6. Owoce jedz 3 razy dziennie. Możesz do 5, o ile się nie odchudzasz.
7. Mleko i jego przetwory, mięso, ryby, jajka, orzechy - spożywaj do trzech razy dziennie. Zamiast mięsa możesz jeść ryby morskie - są dużo zdrowsze.
8. Warzywa możesz zjadać bez ograniczeń.
9. Smaż na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, do surówek dodawaj olej.
10. Jeśli się odchudzasz, zjadaj produkty z ograniczoną, (ale nie zerową, - jeśli chodzi o przetwory mleczne) ilością tłuszczu.
11. Zamień zwykłą biała sól na ziołową lub morską.
12. Zawsze zjadaj pierwsze i drugie śniadanie!
13. Zamiast produktów z białej mąki używaj tych z razowej - zwłaszcza, gdy się odchudzasz. Czyli: biały ryż zamień na brązowy (to samo się tyczy makaronu), pszenny chleb na razowy.
14. Jeśli musisz słodzić, lepiej użyć miodu, niż cukru - jest dużo zdrowszy. Proszę jednak pamiętać, by miodu dodawać wtedy, gdy temperatura produktu nie jest wyższa, niż 40 - 50 stopni - w wyższej dobroczynne związki biologiczne zawarte w tym płynnym złocie giną i pozostają nam już tylko kalorie.
15. 1 dzień w tygodniu (o ile nie pracujesz fizycznie i nie trenujesz) możesz pozwolić sobie na mniejszą ilość jedzenia w ramach oczyszczenia organizmu.
16. Staraj się się jak najbardziej urozmaicić swoją dietę.
17. Ogranicz napoje kofeinowe, słodkie i wodę gazowaną. Zamień je lepiej na herbatę zieloną, kawę zbożową, herbatki owocowe czy ziołowe i soki - najlepiej przecierowe oraz wodę niegazowaną.
18. Ogranicz tłuszcze zwierzęce - z wyjątkiem tych zawartych w rybach morskich.
19. Dostosuj kaloryczność posiłków do trybu swojego życia.
20. Nigdy się nie przejadaj! Lepiej odejść od stołu z lekkim niedosytem, aniżeli z uczuciem nieprzyjemnej ciężkości w żołądku.
21. Unikaj potraw puszkowanych.
22. Dokładnie rozgryzaj i przeżuwaj pokarm! To bardzo ważne. Faza trawienia zaczyna się już w jamie ustnej. Tam jest enzym trawiący pewne cukry - amylaza ślinowa. Nie ma jej w żołądku, dwunastnicy ani nigdzie indziej, dlatego musisz zadbać o to, by dobrze przeżuć pokarm. Jeśli tego nie zrobisz, do Twojego żołądka trafiają duże, nierozdrobnione, nienadtrawione kawałki pożywienia. Ciężko jest żołądkowi nadrobić to, co nie zostało należycie zrobione w ustach. Nie dziw się więc wtedy, że masz kłopoty trawienne. Zniwelujesz je dokładnie gryząc i żując pokarm. Niektórzy ludzie skarżą się, że nie odpowiada im takie spożywanie pokarmu - mówią, że brak mu smaku. Ale właśnie żuć powinniśmy do tej fazy braku smaku. Gdy takie jest już jedzenie w Twoich ustach, to jest to znakiem, że już możesz je przełknąć. Potrenuj prawidłowe spożywanie, a odczujesz dużą zmianę w ciągu może nawet pierwszego tygodnia.
23. Jedz zawsze powoli. Wiesz dobrze, jak bardzo może szkodzić jedzenie w pośpiechu.
Powyższy tekst jest fragmentem kursu internetowego Kosmetyka dla każdego
Zapraszamy na kurs. Ucz się kosmetyki wygodnie w domu!
Zapraszamy też na kurs
Odżywianie człowieka - szkolenie bez wychodzenia z domu