SKŁADNIKI BUDULCOWE
Do składników budulcowych zaliczamy białka oi niektóre sole mineralne (makroelementy).
Białka
Białka pełnią w organizmie wiele ważnych funkcji. Tworzą i odbudowują tkanki.
Wchodzą w skład mięśni, płynów ustrojowych, ciał odpornościowych (dlatego niedobór
białek powoduje spadek odporności organizmu na choroby) i tkanki nerwowej.
Gdy występuje
brak lub niedobór białka, wzrost organizmu zostaje zahamowany, spada
odporność na choroby, może dojść do anemii i zmian zwyrodnieniowych narządów
wewnętrznych (w tym owrzodzeń). Trudniej też dochodzi do odbudowy uszkodzonych tkanek.
Nadmiar białka zaś może powodować niekorzystne zmiany w nerkach i wątrobie.
Ile białka potrzebujesz?
Optymalną ilością jest 1 gram na 1 kilogram masy ciała. Kobiety ciężarne i karmiące,
dzieci i młodzież, która jeszcze rośnie oraz osoby ciężko pracujące fizycznie i
sportowcy potrzebują 2-3 razy więcej, niż to wynosi dzienna norma przeciętnego
człowieka.
1 gram białka dostarcza 4 kalorii. To sporo, lecz warto wiedzieć, że
trawienie białek jest bardzo energochłonne,
dlatego też diety wysokobiałkowe są
dietami odchudzającymi.
Gdzie znajdziesz białko?
Białka pełnowartościowe (zawierające wszystkie potrzebne aminokwasy) znajdziesz w takich produktach zwierzęcych: mięsie, rybach, jajkach (w nich są najlepsze proporcje aminokwasów), przetworach mlecznych (więcej, niż w samym mleku) - na przykład serach, serkach, jogurtach i kefirze.
Białka niepełnowartościowe znajdziesz w produktach roślinnych: warzywach strączkowych (do nich należy też soja), kaszach grubych, płatkach owsianych i jęczmiennych.
Makroelementy zostaną omówione w dziale dotyczącym soli mineralnych.
Powyższy tekst jest fragmentem kursu internetowego Kosmetyka dla każdego
Zapraszamy na kurs. Ucz się kosmetyki wygodnie w domu!
Zapraszamy też na kurs
Odżywianie człowieka - szkolenie bez wychodzenia z domu